Hafta içi 15:00'a kadar vereceğiniz siparişler aynı gün kargoda
Ücretsiz Kargo
Hafta içi 15:00'a kadar vereceğiniz siparişler aynı gün kargoda
Ücretsiz Kargo
İpek Yastık Kılıfı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İpek Yastık Kılıfı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Verdiği pürüzsüz, yumuşak ve lüks hisle aynı zamanda sağlıklı cilt ve saçlara sahip olmak isterseniz, elbette çoktan yastık kılıfı olarak da ipek kullanmaya karar vermişsinizdir. Böylece geceleri de ipek rahatlığını, huzurunu, dinlendirici etkisini deneyimleyebilirsiniz. Bu yazımızda sizlere ipek yastık kılıfı seçimi konusunda yardımcı olabilmek için kaliteli ipek özellikleri hakkında bilgi vereceğiz.

İpek Yastık Kılıfı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Temel Faktörler

İpek yastık kılıfı seçerken dikkat edilmesi gereken faktörlerin başında ipek kumaşın kalitesini kontrol etmek gelir. Ayrıca ipeğin türü de kontrol edilir. Kaliteli ipek üreticisi OEKO Tex Standard 100, ISO:9001 gibi belgelere sahiptir ve ürün ambalajı üzerinde bu sertifika numaralarına yer verir. Bu faktörler dışında dikkat edilebilecek özellikler, dikiş kalitesi, renk ve boyutlarının kullanımınız açısından uygunluğudur. 

Kaliteli İpek Nasıl Anlaşılır? 

İpek kalitesini anlamanın en kolay yolu fiyatına dikkat etmektir, çünkü ipeksi saten ürünler saf ipeğe göre çok daha ucuzdur. Ayrıca ürün ambalajında ve etiketinde yer alan bilgiler de ipek kalitesi hakkında bilgi verir, örneğin aldıkları sertifikalar ipeğin kaliteli olduğunun göstergesidir. Kaliteli, el dokuması doğal ipek eşsiz bir özelliğe sahiptir, dokunun yapısında küçük farklılıklar bulunur. Oysa makinede dokunmuş yapay ipek kumaşlar mükemmel denecek şekilde düzdür. Ucuz ve kalitesiz yapay ipek kumaş, plastik hissi verir ve aşırı parlak görünür. Kalitesiz ipek hipoalerjenik değildir, sıcaklığı düzenlemez ve cildi tahriş edebilir.

Gerçek ve Sahte İpek Nasıl Ayırt Edilir? 

Gerçek ipek kumaş elle ovuşturulursa sıcaklık hissi verir, oysa sahte ipek ise elle sürtünme sırasında sıcaklık hissi vermez. Gerçek ipek, ışığın açısı değiştikçe yüzeyindeki renkler de değişiyor gibi görünür, ancak yapay ipekte, ışık açısı ne olursa olsun beyaz bir parlaklık vardır. Gerçek ipek kumaş alev ile yanar, ateşe maruz kaldığında yanık saç gibi bir koku hissedilir. Yapay ipek ise alev ile erir, büzülür ve keskin bir koku yayar.

İpek Türlerinin Karşılaştırılması

İpek böceklerinin farklı çeşitleri, farklı doğal ipek türlerinin oluşmasına neden olmuştur. Gerçek ipek, protein bazlı liflerden oluşur. İpeğin doğal rengi, ipek böceğinin beslendiği yaprağın türüne bağlı olarak beyaz, gri, sarı, soluk mavi, soluk pembe, açık yeşil, açık veya koyu kahverengi ve kırmızı olabilir. Ayrıca doğal ipek türleri, ipek böceklerinin ticari amaçla yetiştirilmesi ya da doğada bulunan yabani ipek böcekleri tarafından üretilmesine göre de çeşitlilik gösterir.

Saf Dut İpeği 

Dut ipeği dünyadaki en kaliteli ipek türü olarak bilinir. Dut ipeği üretiminde ipek böcekleri dut ağacının yapraklarıyla beslenir. İpek böceklerinin ördükleri kozalardan pürüzsüz, parlak, ince ham ipek lifleri elde edilir. Dut ipeği olağanüstü dayanıklı, lüks ve diğer türlere göre daha rafine bir ipek türüdür.

Yaban İpeği 

Dut ipek böceği dışında diğer tırtıllar tarafından üretilen çeşitli yabani ipek türleri de vardır. Örneğin Hindistan’da bulunan Eri ipeği bunlardandır. Ancak yetiştirilen ipeklere göre üretim miktarı çok daha azdır. Yabani ipekte kozayı oluşturan iplik daha kısadır, yabani ipekler, dut ipek böceğinden elde edilen ipeğe göre daha zor boyanır.

İpeğin Dokusu ve Dayanıklılığı

İpek kumaşların yumuşak ve ince görünümleri nedeniyle kırılgan olduğu düşünülebilir. İpek lifinin yapısında bulunan proteinler birbirine çok kuvvetli bir şekilde yapışır ve dayanıklı olmasını sağlar, bu nedenle ipek dünyanın en güçlü ve esnek kumaşlarından biridir. İpek kumaşlar, bu dayanıklı özellikleri nedeniyle moda ve tekstil dünyasının yanı sıra tıp alanında da kullanılır. Aşınmaya karşı dayanıklı olmaları nedeniyle özellikle yatak odası tekstilinde, yastık kılıflarında diğer malzemelerden çok daha yüksek performans gösterir.

İpek Yastık Kılıfının Sağlık ve Güzellik Üzerindeki Etkileri

Lüks görünümünün yanı sıra, ipek yastık kılıflarının sağlık ve güzellik üzerinde etkisi ile ilgili bildirilen birçok faydası vardır. İpek, pamuk gibi diğer yatak malzemelerine göre nemi daha az emer. Bu da cildin daha fazla nem tutmasını sağlayarak cildin kurumasını engeller. Cildiniz daha rahat nefes alır, vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olduğu için, aşırı ısınma ve terlemeyi önleyerek uyku konforunuzu arttırır.

Cilt Sağlığı için İpek 

Serisin, koza oluşmasına yardım eden ipek proteininin dış tabakasıdır ve enfeksiyon riskini azaltma özelliği vardır. İpek, bir protein lifi olması nedeniyle kimyasal yapısı insan derisine benzer, bu nedenle ipek ürünleri cilt bakımında kullanmak için son derece idealdir. İpek doğal bir hipoalerjeniktir, bu da cilt tahrişlerini ve sivilceleri önlemeye yardımcı olur. Egzama, akne veya cilt tahrişine yatkın hassas ciltlere sahip olanlar için ipek yastık kılıfları çözüm olabilir. İpek bir yastık kılıfı üzerinde uyuyarak cildinizin pürüzsüz kalmasını sağlayabilir ve erken kırışıklıkları engelleyebilirsiniz.

Saç Sağlığı ve İpek Yastık Kılıfı

Saç ürünlerinde en yaygın olarak bulunan serisin bir ipek proteinidir. İpek proteini insan keratinine benzediği için keratin üretimine yardımcı olur. Böylece ipek proteinleri saç hasarını ve kırılmaları önler, onarılmasını sağlar. İpek kumaşın nem düzenleyici etkisi ile saçınızın nemini korur. Ayrıca ipek yastık kılıfının pürüzsüz yüzeyi saçlarınızın kabarmasını ve dolaşmasını engeller. Düşük sürtünme ve nem dengesi nedeniyle ipek yastık kılıfı üzerinde uyumak saçınızın pürüzsüz ve şık görünmesini sağlar.

Sonuç

İpek kumaşın verdiği lüks ve konfor hissini, zarafetini, pürüzsüz yumuşaklığını gece boyunca da deneyimlemek isteyenler, ipek yastık kılıfı kullanmayıseçerek cilt ve saç güzelliklerini de doğal olarak arttırmayı başarır. Bu yazımızda ipek özellikleri ve faydaları gibi konulardabilgi vererek, sizlere ipek yastık kılıfı seçimi konusunda yardımcı olmayı amaçladık,konuyla ilgili sıkça sorulan soruları cevaplandırdık. Umarız sizin için en uygun yastık kılıfını seçerek saçlarınız ve cildinizin de memnun kalacağı, güzelliğinizi arttıracak bir tercih yapmış olursunuz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yukarıda yastık kılıfı seçimi hakkında detaylı bilgiler verdik. Konuyla ilgili sıkça sorulan soruları aşağıda cevaplandıracağız. Böylece kaliteli ipek özellikleri ve saf ipek yastık kılıfı hakkında yeterince bilgiye sahip olabilirsiniz.

Dermatologlar ipek yastık kılıfı kullanımını tavsiye ediyor mu?

Dermatologlar saç ve cilt sağlığı için ipek yastık kılıfı kullanımını tavsiye eder. Ancak yalnızca ipek yastık kılıfı cilt problemlerini çözemez, diğer tedavilerle birlikte kullanılmalıdır.

İpek yastık kılıfı üzerinde uyumak uyku kalitesini arttırır mı?

İpek yastık kılıfı üzerinde uyumak verdiği konfor, pürüzsüz yüzeyi, nem ve ısı düzenleyici etkisi ile sağlıklı bir şekilde uyumanıza yardımcı olur. Ancak kaliteli bir ipek yastık kılıfı kullanılması önemlidir.

Hangi ipek türü yastık kılıfı için uygundur?

Dut ipeği ve yabani ipek gibi her iki doğal tür de yastık kılıfı için idealdir. Ayrıca kumaşın yapısı da önemlidir. Yastık kılıfının kumaşı pürüzsüz olmalıdır. Parlak ve pürüzsüz yüzeyi ile ipek saten yastık kılıfı da mükemmel bir seçim olur.