Hafta içi 15:00'a kadar vereceğiniz siparişler aynı gün kargoda
Ücretsiz Kargo
Hafta içi 15:00'a kadar vereceğiniz siparişler aynı gün kargoda
Ücretsiz Kargo
İpek Kumaş Nasıl Yıkanır? İpek Kumaş Bakımı Tüyoları

İpek Kumaş Nasıl Yıkanır? İpek Kumaş Bakımı Tüyoları

Son derece değerli ve hassas olan ipek ürünler, iyi bakıldığı takdirde çok uzun süre kullanılıp, nesilden nesile aktarılabilen şık ve zarif yatırımlara dönüşebilir. Bu yazımızda ipek kumaş bakımı hakkında bilgi verecek, ipek kumaş nasıl yıkanır gibi sıkça sorulan soruları cevaplandıracağız.

İpek Kumaşın Temel Özellikleri

Işıltılı parlaklığı, zarafeti, verdiği lüks hissi, hafifliği ve yumuşaklığı gibi özellikler ipeği binlerce yıl boyunca dünyanın en değerli kumaşı haline getirmiştir. İpek kumaşa ilk dokunduğunuz anda hafif ve yumuşak olması nedeniyle kırılgan olduğu düşünseniz de ipek dünyanın en esnek, en güçlü ve en dayanıklı kumaşlarından biridir. İpek aynı zamanda en emici doğal kumaşlardan biridir. Ciltteki nemi kolayca emerek, cildin nefes almasını ve gün boyu ideal sıcaklıkta kalmanızı sağlar. İpek kumaş çok hızlı kurur, bu nedenle pratiktir ve kışın sıcak, yazın serin tutma özelliği ile tüm mevsimlerde kullanılabilir. Pürüzsüzlüğü, yumuşaklığı ve doğal bir hipoalerjenik oluşu nedeniyle hassas ciltler için faydalı, düşük karbon ayak izi ile çevre dostu, sürdürülebilir yaşam tarzına uygun bir kumaştır.

İpek Liflerinin Yapısı ve Hassasiyeti 

İpek, ipek böceğinin vücut sıvısından uzun ince bir lif olarak üretilen bir protein lifidir. Bir kozadan 500 ila 1400 metre uzunluğunda filaman olarak kesintisiz ipek lifi çıkar. İpek lifleri insan yapımı elyafların çoğundan daha iyi performans gösteren dayanıklı ve esnek özellikler gösterir. İpek lifleri, olağanüstü mekanik özelliklerinin yanı sıra biyolojik olarak parçalanabilir olması nedeniyle, giyim dışı alanlarda bile kullanılan çevre dostu ürünlerdir. İpek liflerinin nem çekme özelliği yüksektir, ağırlıklarının %30’u kadar nem çekebilir ve çabuk kurur. Sert sular ipeğin yumuşaklığını ve parlaklığını engeller. İpek güneş ışığına dayanıklı değildir, uzun süre güneşe maruz kalırsa rengi solar. Ayrıca ter veya su lekesini gösterir.

İpek Kumaş Nasıl Yıkanır?

Çok hassas bir malzeme olması nedeniyle ipek kumaştan yapılan tüm eşyaların dikkatli yıkanması gerekir. İpek eşyalarınızı yıkamadan önce üzerindeki etiketi dikkatlice okumalı ve verilen talimatlara mutlaka uymalısınız. Aşağıda ipek kumaş yıkama ile ilgili yararlanabileceğiniz bilgiler vereceğiz.

İpek Kumaşların Elde Yıkanması 

Elde yıkama muhtemelen ipek kumaşları yıkamanın en güvenli yoludur. Ayrıca belli adımların takip edilmesi kolaydır. Ancak su sıcaklığı, deterjan türü gibi detaylar önemlidir. İpek kumaşın zarar görmemesi için uygun yıkama teknikleri uygulanmalıdır. Şimdi bu konulara değineceğiz:  

Su Sıcaklığı ve Kullanılacak Deterjan Türleri

29 derece üzerindeki sıcaklıklar ipek kumaşa önemli ölçüde zarar verebilir, bu nedenle tüm ipeklilerin soğuk suyla yıkanması gerekir. İpek kumaşlar kimyasal maddelere hassastır, ağartıcı veya kalıntı bırakan yumuşatıcılar uygun değildir. Yalnızca ipek kumaş temizliği veya diğer hassas kumaşlar için tasarlanan deterjan veya şampuan kullanarak yıkanmalıdır.

Yıkama Teknikleri ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Bir kaba soğuk su doldurarak içine ipek kumaş yıkama için uygun deterjan koyulmalı ve ipekli ürün 3-5 dakika suda bekletilmelidir. Daha sonra hafif hareketlerle çitilemeden kumaş yıkanır. Yıkamadan sonra deterjan arınıncaya kadar soğuk su ile durulanır. 

İpek Kumaşların Makinede Yıkanması 

İpek kumaşınızı yıkamadan önce mutlaka bakım etiketini okuyarak çamaşır makinesinde yıkama için uygun olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca her çamaşır makinesi ipek yıkamak için uygun hassas programa sahip olmayabilir, bu nedenle çamaşır makinenizin gerekli programa sahip olduğundan emin olun. İpek kumaşı, yalnızca ipekli çamaşırla yıkayın ve mümkünse ters çevirin. 

Makinede Yıkama Ayarları ve Öneriler

Ürün etiketinde aksi belirtilmediği sürece makinedeki 30 dakikayı geçmeyen en hassas programı ve en düşük sıcaklığı seçin. 30°C’nin üzerinde kesinlikle yıkamayın. Yalnızca ipek için tasarlanan deterjanı belirtilen miktarda kullanın. İpekli kumaşlarınızı makinede ıslak bırakmayın, yıkama biter bitmez çıkarın.

İpek Kumaşları Koruyacak Yıkama Çantaları ve Aksesuarları

İpek kumaşlarınızı dolaşma, takılma gibi aşındırıcı hasarlardan korumak için file veya özel olarak tasarlanmış yıkama çantasına koyun, mümkünse ters çevirin.

İpek Kumaş Ütüleme Yöntemleri

Tüm ipek ürünler yıkandıktan sonra buruşur. Bakım etiketini dikkatlice kontrol ettikten sonra mümkün olan en düşük ayarda ütüleme yapabilirsiniz. Aşağıda ipek kumaş nasıl ütülenir konusunda detay bilgilere yer verdik.

Ütüleme Sıcaklığının Önemi 

İpek Kumaş Ütüleme için en düşük sıcaklığı seçin, ütüyü 30°C’nin üzerinde kesinlikle ayarlamayın. İpek ürünleri her zaman dikkatli bir şekilde, tersyüz olacak şekilde ütüleyin. Ayrıca ütü ile ipek kumaş arasına bir bez de yerleştirebilirsiniz.

Buharlı Ütü ve Kuru Ütü Kullanımı 

İpek Kumaş Ütüleme yapmadan önce kullanacağınız ütünün özel ipek ayarına sahip olup olmamasına ve yüzeyinin temiz olmasına dikkat edin. Ütünün sıcaklığını başka bir yerde test edin. Bir ütü masası kullanmanız faydalı olacaktır. Eğer ütünüz buharsız ise, ipek kumaşın hala nemliyken ütülenmesine dikkat edin. Buharlı ütülerde buhardan gelen nem, ipek kumaşlarda su lekeleri bırakabilir, bu nedenle mutlaka ütü ile ipek kumaş arasına temiz bir bez koyun, ütü kazanındaki suyun kireçsiz, saf su olmasına dikkat edin.

İpek Kumaş Lekeleri ve Çıkarma Yöntemleri

İpek kumaş, ter veya su gibi lekeleri bile kolay gösterebilir. Eğer ipek kumaşınız lekelendiyse, lekeye en kısa sürede müdahale etmeye çalışın. Çünkü kurumuş bir lekenin çıkarılması çok daha zordur. Aşağıda lekelenmiş ipek ürün temizliği konusu ile ilgili bazı ip uçlarına yer verdik.

Sık Karşılaşılan Lekeler ve Çıkarma İpuçları 

Eğer ipek kumaşınız lekelendiyse, lekeye en kısa sürede müdahale etmeye çalışın, çünkü kurumuş bir lekenin çıkarılması çok daha zordur. Eğer leke ter veya deodorant nedeniyle oluştuysa, temiz bir kâğıt havlu veya pamuğu eşit miktarda suyla karıştırılmış limon suyu veya beyaz bir sirke çözeltisine batırıp lekeli yeri silebilirsiniz.

Daha kalıcı lekeler için, örneğin çikolata lekesinde, öncelikle leke üzerini temiz bir pamuk veya kâğıt havluyla hafifçe kurulayın. Soğuk suya çok az hafif amonyak dökün ve yine temiz bir pamuk ile lekenin üzerini silin. Eğer leke mürekkep lekesi ise, seyreltilmiş alkol kullanarak lekenin üzerini silin. Yağ lekeleri için bir miktar talk pudrasını lekenin üzerine dökerek lekeyi emmesini sağlayın. Lekeleri çok fazla ovalamadan, nazikçe silmeye dikkat edin.

İpek Kumaşlarda Lekeleri Önleme Yöntemleri 

İpek ürünlerinizi kullanmadan önce bakım etiketlerini mutlaka okuyun. Deodorant, parfüm gibi kimyasal maddeleri ipek giysiniz üzerinde kullanmayın, ter lekesi kalmaması için mutlaka kullandıktan sonra ters çevirerek, güneş görmeyen bir yerde havalandırın. 

İpek Kumaş Bakımı İçin Önemli Tüyolar

İpek ürünleriniz iyi bir bakımla uzun süre kullanılabilir. Böylece onları diğer nesillere bile aktarabilirsiniz. Yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanabilmeniz için ipek kumaş bakımı konusunda önemli tüyolar vereceğiz:

İpek Kumaşların Saklanması ve Katlanması 

İpek ürünlerinizi saklamadan önce temiz olduklarını kontrol edin. Bluz veya elbise gibi hassas giysiler, esnememesi için yavaşça katlanmalıdır. Eşarp ve kravatlar, kırışıklıkları en aza indirmek ve şekillerini korumak için yastıklı askılara asılabilir.

Renklerin Korunması ve Kumaşın Ömrünü Uzatma

Güneş ışığına maruz kalmak ipeğin renklerinin zamanla solmasına neden olur. Ayrıca ısı ve nem de lifleri yıpratarak bozabilir. Bu nedenle ipek ürünlerinizi serin ve karanlık bir ortamda saklamak en güvenilir yöntemdir.

İpek Kumaş Bakımında Yapılmaması Gerekenler

İpek kumaş yüzeylerini sürtmeyin, temizlerken klorlu ağartıcı gibi kimyasal maddeler kullanmayın. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Yüksek sıcaklıklarda yıkamayın ve kurutma makinesinde kurutmayın. İpek giysilerin yağlar, losyonlar, deodorant veya parfüm gibi kişisel bakım ürünleriyle temas etmesine izin vermeyin.

Sonuç

İpek kumaşlarınızın kirlenmesi ya da lekelenmesi gibi düşünceler sizi endişelendiriyor olabilir. Son derece değerli olan ipek ürünlerinize iyi baktığınız takdirde onları çok uzun süre kullanmanız mümkündür. Umarız yazıda detaylıca anlattığımız ipek kumaş bakımı hakkındaki bilgiler bu zarif ve lüks ürünleri sorunsuz ve keyifli bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur.

İpek Hediye Setleri sayfamızdan %100 İpek Kumaş Ürün setlerimizi inceleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yukarıda ipek ürün temizliği hakkında detaylı bilgiler verdik. Konuyla ilgili sıkça sorulan soruları aşağıda cevaplandıracağız. Böylece ipek kumaş bakımı hakkında yeterince bilgiye sahip olabilirsiniz.

İpek kumaşlar nasıl kurutulur?

İpek kumaş güneşe ve sıcağa karşı hassastır. İpek eşyalarınızı yıkadıktan sonra kurutucuda kurutmayın veya güneşli bir yere asmayın. Beyaz pamuklu bir havlunun üzerine koyarak veya gölge bir yerde kurumasını sağlayın. 

İpek kumaş nasıl anlaşılır?

Gerçek ipek kumaş el ile ovulunca sıcaklık verir. Yapay ipek el ile sürtündüğünde sıcaklık hissi vermez. Gerçek ipekte ışığın açısı değişince rengi de değişir gibi görünür, ancak yapay ipekte, açı değişse de yalnızca beyaz bir parlaklık vardır. Gerçek ipek yandığında, yanık saç gibi koku yayar, yapay ipek ise büzülür ve keskin bir koku yayar.

İpek şal nasıl yıkanır?

Ürünün bakım etiketinde veya İpek Kumaş Nasıl Yıkanır? başlığında belirtilen talimatlara uygun şekilde yıkanmalıdır.