Saf ve değerli doğal kumaşları bazı ipuçlarıyla ayırt etmek mümkündür. Özellikle gerçek ipek en başta görünümüyle ışıltılı ve parlaktır. Bunun yanında ince ve sık dokuludur. Aynı zamanda gerçek ipek kumaş türlerini tespit etmek için yanma testi uygulaması yapılabilir. BU test oldukça net sonuçlar verir. İpeğiniz gerçekse yandığında alev almayacaktır. Sadece duman tütüyor ve yanık saç kokusuna benzer bir koku alıyorsanız %100 doğal olduğunu düşünebilirsiniz.
Dokuma türleri ve kalitesi, gerçek ipeğin anlaşılmasında yol göstericidir. Doğal içerikli kumaşta dengeli, birinci sınıf işçilikle sık doku göze çarpar. Ek olarak fiyat bilgisi üzerinden gerçeklik tahmini yapılabilir. İçeriğinde sentetik bulunan ürünlerin ücretleri gerçeğine kıyasla daha uygundur.
Doğal içerikli ürünü tanıma konusunda rehberlik edecek noktalardan bazıları; kumaşın seçkin yapısı, dokusu ve görsel kalitesidir. Peki, kaliteli ipek nasıl anlaşılır? Saten dokusuyla, canlı renk tonları doğal parlaklığı sağlamalıdır. Ayrıca sertifikalı atlas rayon belgesi olması gerekir. Bu belge içeriğindeki tüm bileşenler hakkında bilgi verir.
Sağlam ve üstün niteliklere sahip olan saf üründe, hassas dokumayla pürüzsüz bir yüzey oluşturmalıdır. Dokunduğunuz anda yumuşaklığı hissetmeniz gerekir. Ek olarak elastikiyet kazandırılan rayon türü kumaşlarda serinlik izlenimi görülmelidir. Tekstür özellikleriyle tamamen homojen olmalılardır. Bu tarz ürünlerde satenimsi bir kayganlık söz konusu olacaktır.
Bazı böcek türleri, larvalarını oluşturduğu zaman protein içerikli bir lif üretir. İpek böceği de bunlardan bir tanesidir. Bu canlının açığa çıkardığı organik bileşenin dokuması, kaliteli ipek türünü meydana getirir. Rayon ürünlerinin bu kadar değerli olmasının sebepleri şöyle sıralanabilirler;
Kaliteli ipek kumaş, bir tırtıl türünden elde edilir. Bilimsel adı Bombyx mori olan bu minik böcek türü, larvalarını bir koza halinde örer. Atlas türü bu kumaş, koza kaynağı kullanılarak üretilir. Lifli yapısından dolayı son derece kıymetlidir.
Bazı faktörler, orijinal olan ve gerçeklikle ilgisi bulunmayan rayon ürünlerini birbirinden ayırırlar. Üretim sürecinden, saflık oranına kadar birçok etmen bu farkındalığın oluşmasına sebep olur. Aynı zamanda “Gerçek ipek nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabını keşfetmeye de yararlar, takliti ve hakikiliği ortaya çıkarırlar. Eğer doğru gözlem yapılırsa doğal dokunun suni olmadığı rahatlıkla görülebilir.
Orjinal ürünlerin ilk göze çarpan özelliği dokunulduğunda anlaşılabilen yapısıdır. Bu konuda bilgi sahibi olmasanız dahi farkı ayırt edebilirsiniz. Gerçek kumaşta sürtünme sonucunda doğal içeriğin ısınması gerekir. Eğer sıcaklık artıyorsa kumaşın tamamen saf ipekten yapıldığı düşünülmelidir.
Sentetik malzeme katılan ipek kumaşlarda elektriklenme olur ve renkler parlak değildir. Sadece fiyatına bakarak bile bu ürünlerin gerçek olmadığını anlamak mümkündür. Esneklik yoktur, yumuşaklık aranmaz ve mat bir dış yüzey bulunur.
Bazı ölçütler kullanarak bu lüks kumaş türünün sahiciliğini belirlemek mümkündür. İpek kalite standartı ise üretim sürecindeki çeşitli protokolleri denetleme amacına yöneliktir. Bu doğrultuda etik bir üretim için ham madde kaynağının incelenmesi sırasında norm ve ölçütlerin uygunluğu irdelenir.
Bölgesel bazda ideal ipek kalite standartları için uygulanan üretimler birbirlerine kıyasla değişik süreçlerden geçebilirler. Süreçlerin incelenmesi, denetlenmesi ve ölçütlerin belirlenmesiyse ipeğin niteliklerini ortaya çıkarır.
OEKO-Standart 100 tarifesi, tekstilde kullanılan bir ölçüttür. Bu protokolün önemi; rayon içeriğindeki insan sağlığını tehlikeye düşürecek kimyasalları belirlemede kullanılmasıdır. Üretim aşamasında bir diğer sertifika olan ISO:9001 ise kalite veya çevre yönetim sistemi gibi isimleriyle endüstriyel anlamdaki aşamaları inceler. Önemiyse; sürdürülebilir, güvenli bir tasarı sürecine katkı sağlamasıdır.
İpek sertifikaları, üretimin uygun koşullar altında gerçekleştiğinin kanıtlarıdır. Bu yüzden satın alma sürecinde tüketiciye bilgi verdikleri için son derece önemlidirler. Ürünün kimliği niteliğinde olan sertifikasyonda, bazı kriterler açıkça belirtilirler. Saflık oranı, işçilik türü, hammade bilgisi ve diğer ölçütler açıklamalarda detaylandırılırlar. Bu noktada; GOTS, Fair Trade, OEKO-TEX bilinen kalite güvence süreci programlarındandır.
Güvenirlik için ürünlerde sertifika şartı aranır. Global ölçekte bakıldığında; ipek kumaşın belirli standartlar kapsamında verilen, satın alma sürecini doğrudan etkileyen sertifikasyonları tüm üreticiler tarafından benimsenmişlerdir. Sorgulanabilir, kanıtlanabilir ve güvenli bir ürünü keşfetmek isteyenler için bu sürecin tamamen etik çerçevede gerçekleşmesini sağlarlar. Ancak bu sayede pazar payı istenen ölçütlerde sağlanabilir.
Doğal içerikli ürünün kalitesi, Momme ağırlığıyla belirlenir. Ölçüm yapılırken çeşitli kriterler de hesaba katılarak sonuç ortaya çıkarılır. Ayrıca belirtilen birim, yoğunluğu ifade etmek için kullanılır. Ek olarak ipek dokusu ve dayanıklılık özelliğini ifade ederken de kullanılır.
İpek parlaklığı ve buna benzer özelliklerin tümü, Momme ağırlığı ölçütünde değerlidir. Ürünün sadece birim ağırlığı değil, kumaş yapısındaki her bileşeni kalite standartlarını oluşturur. Bu yüzden kapsamlı bir değerlendirme için belirtilen tüm faktörler incelenir.
Momme ağırlığını ifade eden gram cinsi, 1m² ipek kumaş üzerinden hesaplanır. Elyaf uzunluğu ve ipek ipliği miktarı üzerinden belirlenen bu kalite standardı tüm ürünlerde kullanılır. Kısaca açıklamak gerekirse, esas miktara bağlı olarak 1m² alandaki ipek ipliği sayısını belirtir. Daha dayanıklı bir yapı için üretim sürecindeyken bu ölçümün doğru yapılması gerekir.
İpeğin kalitesini değerlendirirken kumaşın hangi alanlarda kullanılacağını da göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin, eşarp ya da fular gibi ürünlerin daha hafif yapıda olması gerekir. Yanı sıra nevresim türlerinde dayanıklılık aranır. Kısacası, üretim aşaması sırasındaki değerlendirmeler kapsamında, her kumaşta aranan özellikler farklıdır.
Kullanım şekline göre hakiki ipek incelemesinde;
Yukarıda sıralananların hepsi bir bütün halinde analiz edilir. Analiz sonucunda organik ürünün tekstildeki hangi alanlarda üretime uygun olduğu ortaya çıkar.
Hakiki ipek kumaş değerlendirmesi üretimin en başında yapılır. Önce malzemenin durumu detaylı şekilde incelenir. Daha sonra seri üretime uygun bulunursa, işleme alınır. Bu analiz, uzmanlığa erişmiş kişiler tarafından gerçekleşir. Her işletmede kalite muayenesini yapan teknik ekip bulunur.
Gerçek ipek yastık kılıfı kullanımı, saç ve cilt sağlığı için tercih edilebilir. Özellikle sağlık sorunu yaşanıyorsa, kullanımından sonra kısa süre içerisinde faydalarını görmek mümkündür. Sebebi, doğal içerikli ürünün; gözenekleri sıkılaştırması, kırışıkları engellenmesi ve hava geçirmesidir.
Peki, gerçek ipek yastık kılıfı nasıl anlaşılır? Ürünün standartlarını kontrol edebilir ve etiket kısmından orjinal olup olmadığını anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerde kalite ölçütleri yer almaz. Bu yüzden bilinen markaların ürettiği modelleri tercih ederek, seçkin ve sağlam bir kullanıma sahip olabilirsiniz.
“Kaliteli ipek yastık kılıfı nasıl anlaşılır?” sorusunun yanıtıysa bazı testlerden geçmektedir. Bunlar güvenilir ürünlerin anlaşılması için basitçe uygulanabilirler. En çok tercih edileni su damla testi olarak bilinir. Bu uygulama sırasında organik ürün üzerine birkaç damla sıvı döküldüğünde emilim gerçekleşmez, damlalar yüzeyde kalır. Eğer kumaşınız sıvıyı anında içine çekiyorsa gerçek olmadığını varsaymanız gerekir.
Kaliteli uyku her bireyin önemsediği bir durumdur. Derin ve deliksiz bir gece geçirmek için ipek uyku bandı kullanılabilir. Hem göz çevresinde yenilenmeyi sağlayan, hem de istirahat ederken konfor kazandıran bu uygulama sayesinde huzursuz geceler yaşanmaz.
Özellikle uyku apnesi, geceleri sık uyanma, huzursuzluk ve diğer sorunlarda bu üründen yararlanmak mümkündür. Geceleri rahatlama sunan organik opsiyonlar, hiçbir alerjen etki yaratmadıkları için saatlerce cilt üzerinde kalabilirler. Ayrıca karma, yağlı veya kuru tüm cilt türleri için uygundur.
Saçların elektriklenmesini engelleyen, daha yumuşak bir duruş sunan saç tokaları tercihiniz olabilir. İpekten yapılmış bu aksesuarlar sayesinde saç telleri parlak ve canlı görünür. Ayrıca kimyasal barındırmadığı için hassasiyeti bulunanlar tarafından dahi kullanılabilirler.
Saç dökülmesi, kaşıntı, hassasiyet gibi sorunları ortadan kaldıran ipek tokalar sayesinde stilinizi tamamlerken, sağlığınızı da koruyabilirsiniz. Ek olarak bu aksesuarlar farklı kullanım tipleri sayesinde küçükten büyüğe herkesin kullanıma uygunlardır.
Bahsi geçen aksesuarların, saçların hava almasını sağlayarak kimyasala maruz bırakmaz. Bu yüzden güvenle tercih edilebilirler. Ayrıca toka çeşitlerinin zengin bir ürün yelpazesi bunulur. Bağlamalı, çıt çıtlı veya lastikli opsiyonlara rastlanabilir.
Kimyasaldan uzak tutacağınız doğal içerikli ürünler daha uzun ömürlü kullanıma sahip olurlar. Ilık suda yıkamanızın ardından son durulamayı soğuk suyla yapmak gerekir. Ayrıca elde hijyenik hale getirmek daha doğrudur. Eğer makinede yıkanacaksa devir sayısı en düşükte temizlenmelidir. Dilerseniz daha profesyonel bir işlem için kuru temizleme seçeneklerinden de yararlanabilirsiniz.
Yıkama işleminin ardından, mutlaka doğru bir şekilde kurulama yapılması gerekir. Bu noktada düşük ayarda çalışan kurutma makinesinden yardım almak mümkündür. Fakat bu uygulamayı yaparken ürün üzerinde yazan talimatları da dikkate almak gerekir. Ayrıca direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.
Hassas kumaşları uzun süreler boyunca kullanabilmek için dikkatli davranmak gerekir. Örneğin, yemek yerken kravatın üzerine yağ veya diğer lekelerin sıçramaması için bir örtü kullanmak gerekebilir. Bunun gibi yöntemlerle doğal içerikli ürünü sürekli yıkamak zorunda kalmazsınız.
Parfüm veya alkol bazlı ürünleri ipek kumaşlardan uzak tutmanız önerilir. Bu sayede her zaman yumuşak ve parlak bir görünüme sahip olur. Ayrıca makine kullanmaktan kaçınırsanız, kumaş yapısının ömrü uzatabilirsiniz.
İster hediyelik olarak isterseniz de kendiniz için ipek içerikli ürünlere göz atıp kullanım şekillerine göre tercih yapabilirsiniz. Alt veya üst giyim, yastık kılıfı, nevresim, aksesuar, kravat, şal, eşarp ve daha birçok seçenekte bu doğal içerik kullanılır. Satın alma işlemlerinizde modele karar verdikten sonra gerçekliğini sorgulamalı ve standartlara uygun olup olmadığı öğrenmelisiniz.
Doğal ipek, çeşitli böcek türleri tarafından salgılanan bir liften elde edilir. Larvalardan elde edilen lifin işlemden geçip dokunmasının ardından protein esaslı saf ipek üretilir.
Tekstil, sağlık, endüstri gibi alanlarda kullanılır. Giyim, ev tekstili, cilt sağlığı, saç bakımı ve endüstriyel üretimlerde tercih edilir.
Etiketi bulunmayan ürünlerin orjinal olup olmadığı sorgulanamaz. Bu yüzden kalite ölçütü bulunan, güvenilir markaların ürünlerini tercih etmek gerekir.